Derfor Spot

5. juni 2015 / SPOT 1, 2015 / Enhver demokratisk og frihedselskende offentlighed, der vil kalde sig sund og levende, behøver satire som planter behøver lys.

Tekst af Niels Ivar Larsen og Dennis Meyhoff Brink


Warning: Undefined property: stdClass::$fullimage in /home/www/spotsk.dk/_includes/single.php on line 135

Tegning: Lars Refn

At udlevere autoriteter til latter er det bedste middel imod deres udskejelser. Ofte kan en satirisk tegning eller tekst udtrykke afgørende sandheder mere effektivt end hundredevis af lederartikler. Satirebladenes historie rummer righoldige eksempler på satirikeres evne til at detronisere politikere, monarker og religiøse figurer. 

Men retten til at udfordre magtbrynde og dumhed, de privilegerede og de korrupte, de gravalvorlige prædikanter og de truende voldsmænd er ikke selvfølgelig, og aldrig givet en gang for alle. Den er hårdt tilkæmpet igennem århundreder. Den ret fastholdes kun igennem brugen af den. At gøre brug af den er en dyd. 

I dag får Danmark et nyt satiremagasin, der gør en dyd ud af at spotte, det første af sin slags i mange år. Vi har derfor taget navnet SPOT. Spotte er det, vi vil – både i betydningen at kigge nogen ud og i betydningen at latterliggøre. 

Satire må være dristig og pointeret. Karikaturer kan ikke have som eneste mål at krænke for krænkelsens skyld. Men artig og veldresseret satire og skønmalende karikaturer forfejler også satirens mål. Det kan være nødvendigt at gå helt til stregen – og nogle gange sågar over, hvis situationen indbyder til det, hvilket den ofte gør. SPOT kan være perfid, når det er berettiget. Men kun hvis vi også er sjove.

Siden begivenhederne den 14. februar har der hængt en sort sky over Danmark. Frygten har ramt os. Men tager man frygten alvorligt, tager den magten fra en. bliver man paranoid og ufri og dermed en skygge af sig selv. Kan man først le af noget, frygter man det ikke længere på samme måde. har man gjort sig mere fri af frygtens klamme favntag. SPOT vil udfordre dem, der vil indgyde os frygt.

Satire kan fordrive frygt med latter. Vores mission er at sætte ild til røven på alverdens autoriteter. For os er det jagtsæson året rundt, og intet bytte kan vide sig fredet. Men vi vil altid kun gøre det på papir og skærm. Vi vil føre krige på alle fronter, nationalt som internationalt. Vi hylder satirens krudt, ikke skydevåbnenes. Pennen er vores våben, og blækket er vores krudt. SPOT vil kæmpe med vid.

Vi tror på, at en monoton og spinbehersket offentlighed behøver en ny krudttønde af et satireorgan, der kan udbrede latter, punktere højtidelighed, afsløre magtmisbrug, udstille hykleri og skyde opblæste figurer af enhver observans ned fra deres alt for høje piedestaler. SPOT vil hive bukserne af spin. 

SPOT rækker også hånden ud til kolleger verden over, bladtegnere og satireskribenter. Vi hylder vores kammerater på Charlie Hebdo, som måtte betale så høj og tragisk en pris for deres eksemplariske mod. SPOT vil også gerne være Charlie, og ganske som Charlie er vi et kollektiv af bladtegnere, journalister og satireskribenter, der fostrer vores ideer i fællesskab. Men vi vil være det på vores egen måde.

SPOT er uafhængig og lader sig ikke diktere af nogen. Hverken af dem, der vil bestemme, hvad vi ikke må drive gæk med, eller af dem, der vil diktere, hvad vi skal tegne. Vi forpligter os på §77 – og vores sponsorer.

© SPOT, Niels Ivar Larsen, Dennis Meyhoff Brink og Lars Refn

Ytringsfrihed


Warning: Undefined property: stdClass::$buttoncolor in /home/www/spotsk.dk/_includes/mail-subscribe-form.php on line 6

Abonnér på nyhedsmail