Nyhed: Dante taget i kulturel appropriation

3. maj 2016 / SPOT 7, 2016 / Den italienske digter Dante Alighieri, som især er kendt for Den Guddommelige Komedie, er blevet taget i kulturel appropriation. Han har nemlig stjålet en række kulturelle udtryk fra flere underprivilegerede kulturer – først og fremmest fra antikkens græske og romerske kulturer.

Tekst af Peter Punch

Sagen har ført til en storm af protester fra de berørte kulturer:  

Vi er mange, som føler os krænkede over, at en så privilegeret mand som Dante, der jo tilhører den kristne majoritetskultur, har stjålet en hel stribe af vores mytologiske figurer. Vi betragter dem faktisk som en del af vores identitet, og den har han ingen ret til at stjæle. Han viser slet ingen respekt for vores kultur, som han betragter som sit tagselvbord. Men det er faktisk vores hjerteblod, han har brugt til at pynte sin infernalske bestseller-komedie med”, udtaler Odysseus indigneret fra Helvedes ottende kreds. 


Danske debattører støtter Odysseus 

Herhjemme får Odysseus støtte fra flere debattører med sjovt hår. Politikens køns- og konehårsekspert Henrik Marstal mener således, at hele problemet bunder i, at Dante – som så mange andre – er blind over for sine privilegier som hvid mand:    

Som italiener er Dante jo indtil flere nuancer mere hvid end en græker som Odysseus, og derfor er han også mere privilegeret, da den hvide mand jo er den mest privilegerede i verdenshistorien. Det burde Dante tænke over, inden han bare sådan tager for sig af grækernes kulturelle udtryk. Og jo, det er da rigtigt, at folk som Freud og Joyce også brugte masser af figurer fra græsk mytologi, men de var meget mere respektfulde over for grækerne end Dante”, udtaler Marstal, der dog ikke vil komme nærmere ind på, hvorfor Dante var mindre respektfuld over for grækerne end andre.  

Ærlig talt ved jeg ikke en skid om Dante, men det er heller ikke særlig vigtigt, for det er jo det overordnede argument, det handler om, og det er jo, at den hvide mand er den mest privilegerede i verdenshistorien, hvilket aldrig kan gentages for ofte”, udtaler eksperten til Spots udsendte medarbejder.   


En forbrydelse imod menneskeheden

Allerede forrige år tog Dante selv offentligt afstand fra sin Guddommelige Komedie, som han i dag betegner som sit livs største fejltagelse og som en forbrydelse imod menneskeheden: 

Det kan godt være, at millioner af læsere igennem århundreder har beundret min Guddommelige Komedie, men det er jo bare fordi, den er blevet kanoniseret af nogle hvide mænd. I virkeligheden er den dybt umoralsk, og jeg angrer, at jeg overhovedet skrev den. Det værste var, at jeg placerede alle grækerne i Helvedet, for det er jo en forfærdelig dæmonisering af et fremmed folk”, udtaler en tydeligt brødbetynget Dante.    

© SPOT, Dennis Meyhoff Brink og Niels Ivar Larsen

Abonnér på nyhedsmail