Præsidentkandidat angrebet af lænket and

29. marts 2017 / SPOT 4, 2017

Tekst af Lars Refn

Tegning: Lars Refn

François Fillon og Le Canard Enchaîné er en lang kærlighedshistorie, ugeavisen elsker præsidentkandidaten. Den Lænkede And – den Franske satiriske avis, der ikke går på nettet, men på papiret, og som har stor indflydelse, på hvem der bliver Frankrigs næste præsident. 

Fillon er Gaullist og kristen, sådan fremstiller han sig selv. Og han har stædigt fastholdt sit kandidatur til posten som Frankrigs næste præsident, på trods af den ene afsløring efter den anden af snyd og svindel hos ham selv og i hans bagland. Disse afsløringer kommer alle fra Le Canard.

Lige siden 2009 har Den Lænkede And haft fokus på ægteparret Penelope og François Fillon, deres ferier i Ægypten og deres rejser til Penelopes hjemland, England, hvor den dengang minister og frue brugte statens midler og flyvevåbnet materiel til private formål. 

Størst blev skandalen ‘Penelope Gate’, hvor massivt misbrug af offentlige midler blev afsløret, og hvor der hver uge var nye familiemedlemmer, der havde fået løn uden at arbejde for pengene. Og senest, her i begyndelsen af marts, kunne ugeavisen afslører regulær bestikkelse. 

Det mest imponerende er vel at manden stadig er kandidat til præsidentposten i den europæiske stormagt. Fillon er kandidat for det, man vel må kalde det moderate højre, for efter at Marine Le Pen har sat sig ud yderst til højre, må man kalde Gaullisterne moderate. Han ligger på trediepladsen i meningsmålingerne efter Le Pen og Macron og med socialisten Mélenchon lige i hælene. Kan han nå med i anden runde? Man skal ikke regne Fillon helt ude, meget sker på kort tid i Europa lige nu. 

tegningen bruger Fillon en kult-sætning, han kalder på hjælp: »Fransk mænd m/k! hjælp mig!«. Det er et de Gaulle citat fra dengang de Gaulle skulle genetablere Frankrigs storhed, for at komme ud af Algier krigen. Nu er det Fillon, der har brug for hjælp – han bliver angrebet af en and!

LR

© SPOT og Lars Refn

Abonnér på nyhedsmail