Lugter der af bål efter syv års Folkemøder

28. juni 2017 / SPOT 8, 2017 / Spørgsmål. Fremadrettede fremtidsforestillinger i krystalkuglen? Er sandheden virkelig? Kan færgen rumme flere folkemødere?

Tekst af Torben Wilhelmsen


Warning: Undefined property: stdClass::$fullimage in /home/www/spotsk.dk/_includes/single.php on line 259

Tegning: Anders Brønserud


#1 Færgen

Der er ingen vej uden om. Man skal stadig sejle, medmindre man vælger at brænde halvdelen af sine disponible klimaaftryk af på turen i luftrummet over Østersøen. Men der kan ikke være mange flere sild i tønderne – de fleste overfarter er udsolgt – så skulle interessen blandt folket vokse ud over politikere, konsulenter, politisk interesserede, lejlighedsvist nysgerrige samt naturligvis politiken plus og informationslæsere og entreprenante flaske- og dåsesamlere på et vigende marked, hvor drikkevarer indtages af pap og plastik uden for genbrugscyklussen, så sørger færgen for at begrænse invasionen af Bornholm. 


#2 Luftrummet

Det er heller ikke russerne, der invaderer. Den lokale avis lander historien om, at Tupolov overlydsbombefly truer mødet, som viser sig at være fra luftrummet langt væk ude over den internationale del af Østersøen. Men dog i luftrummet.

Luftrummet, som ved enkelte lejligheder omdannes til vådrum, bliver heller ikke truet af droner. De små vingede dogme-droner, som kan samles på en time ved ingeniørteltet, må kun flyve inde i et dertil indrettet dronebur.

Der er imidlertid ingen tvivl om, at de kommer ud i det fri, både de flyvende og stillesiddende, og det bliver ikke kun flaskesamlerne og vietnamesiske layoutere, der udkonkurreres, også dommerstanden forventer det. et tidspunkt kan man identificere de måske tusinder af parametre, der indgår i beslutningsprocesserne, og så sidder dommerdronen og afsiger domme til lydfiler af en dommerhammer. Dronen kan endog have adgang til statistikker, der viser at de, der bor i et bestemt område, sandsynligt er mere kriminelle, og indlægge den naturlige fordom i dens domspræmis og udmåling af straf.

Det er blot et spørgsmål om dronerne kan bygges på en bæredygtig forretningsmodel, som flertallet af befolkningen synes om – måske fordi alting derved bliver billigere. Mens man overser at det samme gælder prisen på deres eget arbejde.


#3 Fremtiden

Alt er fremtiden lige nu. Vi skal se ud i den, skabe den sammen. Vi kigger oven i købet i fremtidens krystalkugle. Selvom vi i dag ikke er nærmere fremtiden, end vi har været tidligere, så står især innovation og disruption  – forstyrrelse er den nye orden – højt på konsulenternes mødekalendere under det folkelige topmøde, og de slipper afsted med at lukke folket ude fra de eksklusive møder mellem lobbyister og beslutningstagere. Bag døre, i nedrullede telte eller under dæk. Imens, oppe på dækket, underholder trioen Voigt, Pind & Jensen med skælmske sømandssange fra den frie og muntre tid på havet og i verdens havne. Alle de andre historier fra den tid om skørbug, syfilis og det, der var værre, ville de politiske talerør for lobbyisterne nu om stunder forsøge at affærdige som fake news. Og hvem kan stå for Katinka og Søren Bramfri?


#4 Sandheden

Muligheden for at lyve, er ifølge Umberto Eco et af de vigtigste særtræk ved det menneskelige sprog. Løgnen har ingen moder, men børn alle vegne. Løgnen er sødmefyldt og besynges. Thi når historien synes at være for god til at være sand, er den ofte også netop for god til ikke at dele, uanset om den er sand. 

Løgnen spredes, især på de sociale medier, også af de andre medier. Og i jounalisternes telt diskuteres om det er netop disse andre mediers opgave for at dæmme op for fake news. At gøre sandheden interessant.

Eller kan man tiltro Facebooks og Googles algoritmer at være censor. Vil vi i fremtiden få udviklet digitale værktøjer til at gennemskue løgnen? Digitale løgnedetektorer, sandhedsdroner?


#5 Køen

Dette er det elvte bud, som der ikke var plads til på stentavlerne fra Sinaj-bjerget: ‘Du skal ikke springe over i køen’. Alle ved, at det ikke er lige for alle. Men hvor folket er, vil man ikke stikkes ulighed i øjnene. Vi vender det blinde øje til og det raske stift mod det retmæssige råderum foran os.

Det gælder også kødranden, køens kaotiske slægtning, omkring de populære event. Blandt folket findes ingen 600 kroners snit til scenerne, røgeriernes buffeter eller toiletterne. Bornholm er ikke invaderet, men Allinge er tilstrækkeligt crowded til at driftige kapitalfonde kunne ønske at installere betalingsanlæg, hvor valutaen er anderledes konkret end indflydelse og oversøiske hideouts. Har du penge?


#6 Efter den syvende

Men for at vende tilbage til fremtiden. Kan færgen komme til at rumme flere folkemødere? Har folkemødet nået grænsen for vækst, når selv statsintimidisteren, der nok ved at tale op imod selv statsmænd og ditto klovne, advarer øens krejlere mod at spille for hårdt med markedskræfterne? Skal vi påkalde disruption-gudinden for efter de første syv års folkemøde at brænde lortet ned for at bygge nyt op: Vil København tilbyde 25 mio kr og lægge billet ind på folkemødet – eller i det mindste første etape? Eller kan vi bygge et højhus i København, hvor der fra toppen vil være frit udsyn de 146 km i fugleflugt til Allinge? Et 1.700 m højt papmachétårn burde række, og det ville en gang for alle bryde glasloftet over København. Det ville være højere end den 1.600 m skyskrabende knaldhytte som saudiere planlægger at opføre i Jedda, og en demonstration overfor det forskruede højhus i Malmö, som svenskerne har opført for at grine af de bygherrer, der forgæves kæmper for innovativ udnyttelse af luftrummet over København.

Der er stadigt så mange spørgsmål.  Forstyrrelse nu!

© SPOT, Torben Wilhelmsen og Anders Brønserud

Folkemødet

Abonnér på nyhedsmail