Forvirringen er total

31. januar 2016 / SPOT 2, 2016

Tekst af Dennis Meyhoff Brink

Tegning: Lars Ole Nejstgaard

Man må mindst skulle være en højtbetalt Venstre-spindoktor for at kunne fremmane en dybere mening med den danske regeringens kommunikation over for udlandet i de seneste måneder. Først gennemfører man en storstilet kampagne med dyre annoncer, der skal bilde flygtninge ind, at Danmark er et frygteligt sted at komme til. Derefter sætter man symbolpolitisk trumf på kampagnen ved at beslutte at tage hypotetiske kufferter med diamanter fra de mange velhaverflygtninge, der vælter ind over grænserne. 

Sjovt nok er der så nogle i Vesten, der begynder at opfatte Danmark som et sted, det rent faktisk er frygteligt at komme til som flygtning. Og så må man rulle en charmeoffensiv ud, der – stik imod alle tidligere budskaber – skal forklare, at Danmark skam er et dejligt sted at komme til for flygtninge, faktisk meget dejligere end de fleste andre lande. 

Man spørger sig selv om regeringen og dens spindoktorer overhovedet kan blive enige med sig selv om, hvad det er for et budskab, de gerne vil af med? Havde de virkelig troet, at de kunne sige ét til flygtningene i Østen og noget helt andet til vennerne i Vesten? Og begge gange på engelsk? Kan folk som Christopher Arzrouni og Mark Thorsen – der er spindoktorer for henholdsvis Kristian Jensen og Inger Støjberg – selv finde hoved og hale i det skizofrene kaudervælsk, der på det seneste er kommet ud af regeringens talerør?    

Imens kommunikationen herhjemme er blevet skizofren, skriver store aviser i lande som Tyskland, Sverige, England og USA (som i parentes bemærket er vores største eksportmarkeder, og blandt de lande vi helst rekrutterer arbejdskraft fra), at Danmark er blevet et småligt, selvtilstrækkeligt, nationalistisk og smykkestjælende land. I spin-karakterbogen kan det kun noteres som en enestående elendig pressehåndtering. få måneder har man bombet Danmarks møjsommeligt opbyggede renommé tilbage til stenalderen.   

Og til hvilken nytte? I Øst og Vest har man nu både fået at vide, at Danmark er et frygtelig sted at komme til, og at Danmark er et af de bedste steder at komme til. Forvirringen er total! Og spindoktorerne hæver en klækkelig millionløn for at have gjort ondt værre, alt imens levebrødspolitikerne i Venstre forsøger at redde deres egen røv ved at kapre stemmer fra Dansk Folkeparti. Danmark er i sandhed et yndigt land!

 

© SPOT, Dennis Meyhoff Brink og Lars Ole Nejstgaard

Abonnér på nyhedsmail