Mellemledere styrker fodboldklubber

11. april 2016 / SPOT 6, 2016 / Flere og flere superligaklubber ansætter mellemledere.

Tekst af Rolf Henningsen


Warning: Undefined property: stdClass::$fullimage in /home/www/spotsk.dk/_includes/single.php on line 259

Tegning: Lars Refn

I takt med den stigende professionalisering af dansk fodbold tilknytter klubberne flere og flere division managers, deputy dean directors, vice managing leaders og soccer university executive officials. Flere undersøgelser synes at vise, at de mange mellemledere øger kvaliteten af spillet på banen. 

»Vi har indtil videre ikke kunnet koordinere samarbejdet mellem angreb og forsvar så effektivt som nu, hvor vi har fået en deputy midfield commander manager. Især de hyppige evalueringsskemaer, som vi udfylder før, under og efter kampen får virkelig spillet til at flyde«, udtaler en anonym midtbanespiller fra Brøndby IF. 

»Efter at bolddrengene skiftede titel til ball managers har det været naturligt at ansætte en ball manager direction, der består af syv effektive ledere«, lyder det samstemmende fra FCKs ledelse. »De indgår i lederteamet på lige fod med de andre 283 mellemledere, vi har ansat i klubben, og det har virkelig effektiviseret arbejdet med at samle løstflyvende bolde og få dem tilbage på banen«, lyder det fra first division research accountant manager director Ole Hansen.  

Visse klubber er gået så vidt som til at skære ned i spillertruppen. »Vi fik ærlig talt mere ud af vores nye strategic ball function development managing team of executive directors end af de spillere, der alligevel bare sad på bænken, udtaler Fjodor Olsen fra AaB. »De sad jo bare der og lavede ingenting, og de spillede slet ikke sammen med hele ledelsesteamet.« 

Der har meldt sig enkelte kritiske røster, der undrer sig over, at kampene nu ofte indledes med en række taler af forskellige mellemledere. »Men det er helt misforstået«, udtaler section division deputy human resource manager director Vilhelm Rasmussen fra AGF. 

»Det er jo i sidste ende lederteamet, der afgør kampene. Hvis den enkelte spiller bare gør, hvad ledelsen siger, så øges muligheden for sejr. Derfor skal enhver spilkombination nu først godkendes på ledelsesniveau. For slet ikke at tale om driblinger! Vi kan ikke længere passivt se til, når enkeltspillere på den måde bringer holdets indsats i fare! Sådanne overtrædelser vil fremover blive indbragt for klubbens disciplinære komite.« 

Rasmussen stiller sig dog skeptisk over for en udvikling, der er undervejs i FC Midtjylland. Her har man skåret selve holdet ned til 9 mand for at få råd til at ansætte den nye vice section leader account director manager Evald Therkeldsen, der udtaler: »Organiseringen af det, vi kalder det fodboldspillende lag i organisationen, er jo vigtigere end den enkelte spiller. Det tror jeg godt folk kan forstå.« 

Therkeldsen er ikke afvisende overfor, at antallet af egentlige spillere kan reduceres yderligere. »Jeg vil ikke direkte sige, at spillerne bare er en flok boldflyttere, men det er jo på ledelsesniveauet, at ledelsen foregår, og flere af spillerne vil nemt kunne overgå til en lukrativ karriere i klubhierarkiet, hvor lønningerne jo også er ved at være betydelig mere attraktive end på banen. Lederne er i virkeligheden de nye stjerner – se bare på Don Ø.« 

Therkeldsen tror dog ikke – som visse forskere på CBS –  at spillere engang i fremtiden helt vil kunne undværes: »Men jeg er sikker på den dag vil komme, hvor et dansk hold på ikke meget mere end tre-fire topspillere – anført af den rette ledelses- og incitamentsstruktur – står som vindere af Champions League. Det vil være en sejr for den danske model.« 

Samtidig peger Therkeldsen på, at det er en naturlig udvikling, at flere administrative opgaver, som ledelsen tidligere tog sig af, vil blive pålagt spillerne: »Ledelsen er simpelt hen så optaget af de voksende ledelsesmæssige opgaver, at det er naturligt, at spillerne selv tager sig af simple ting som fx at rejse til og fra kampene, lave rejseafregninger, sælge billetter, slå græsset, kridte banerne eller organisere træning.« 

En enlig kritisk røst høres fra det danske landsholds pensionerede holdleder Kaj Johansen: »Jeg har faktisk lidt svært ved at følge med i, hvad de nye ledere egentlig laver, men jeg er jo også fra en anden tid, det må jeg indrømme.« 

© SPOT, Nikolaj Lang og Lars Refn

Abonnér på nyhedsmail