Mai Mercado: Min regerings moral er så lav, at det næsten ikke er til at beskrive!

25. november 2018 / SPOT 15, 2018 / LEDER / »Jeg er simpelthen så gennemført skuffet over, at man kan finde på at tage penge fra de mest udsatte i vores samfund. Og egentlig kunne jeg godt tænke mig at møde den kvinde, der har så lav en moral og anstændighed, at hun alligevel har gjort det. Det berører mig virkelig, virkelig dybt!«

Tekst af Peter Andreas

Tegning: Lars Refn

Det udtalte børne- og socialminister Mai Mercado til Berlingske Tidende d. 9. oktober 2018. HerSPOT hoppede vi i sædet over den udtalelse. Havde ministeren nu endelig fået besøg af den anger over Kontanthjælpsloftet, der må have stået og banket på døren til Socialministeriet længe? Var hun nu bukket under for presset fra de natlige mareridtsbilleder af de 10.000 børn, der med et snuptag blev sendt under fattigdomsgrænsen, da loftet blev indført? Var det simpelthen blevet umuligt for Mai Mercado at se Mai Mercado i øjnene i spejlet om morgen? Hun udtalte i hvert fald også ved samme lejlighed:

»Jeg drømte, at jeg kom ind i et rum, hvor jeg vidste, hun var. Jeg fik lejlighed til at spørge hende, hvorfor hun havde taget de penge, men det ville hun ikke rigtigt svare på.«

Var det blevet tid til at ride fra ministerkontor til ministerkontor med sporerne i bund og hævet lanse og befri Kongeriget fra Omprioriteringsbidragets ildspyende drage, der år efter år har barberet to procent af budgetterne for hospitaler, sociale institutioner, hjælp og støtte til handicappede, væresteder for udsatte, indsatser for hjemløse plus det løse?

»Man er virkelig et gennemgående dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra de her grupper. har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed!« udtalte ministeren i hvert fald videre til Berlingeren. Og til DR sagde hun senere: »Den person, der kan finde på at tage så mange millioner, har en moral så lav, at det næsten ikke er til at beskrive.«

Men ak …

Det viste sig, at ministeren desværre stadig opretholder et astronomisk armslængdeprincip for så vidt angår sammenhængen mellem handlinger og dertil hørende samvittighed. For udtalelserne var ikke møntet på regeringens bizarre princip om, at fattige og udsatte er en slags råvare, man kan forædle til skattelettelser – men på vores allesammens Britta Nielsen. 

Bevares, SPOT kunne aldrig drømme om at hylde Brittas gerninger (heller ikke ‘ironisk’, Hella …), men der ER altså noget, der hedder ’kohærens’ (og hvis Mai læser med her, må vi vist hellere lige forklare, at kohærens betyder ‘sammenhæng’). Hvis person A ikke har nogen nedre grænse for moral og anstændighed ved at tage penge fra samfundets svageste, så har personerne B, C, D, E, F, G, og H det heller ikke. din regering har et stort overtræk på den moralske konto. Og det vil vi gerne snart se blive dækket ind igen. forhånd tak.

Velkommen til SPOT nr. 15. Fundet på og færdiggjort en kold novemberweekend i 2018 på Vejle Kunstmuseum som led i en udstilling om satirens væsen.

© SPOT, Peter Andreas og Lars Refn

Abonnér på nyhedsmail