NYHED: Politiken indgår aftale med Islamisk Stat

4. marts 2016 / SPOT 4, 2016 / Politikens chefredaktør mødes i dag på et fornemt kontor i Riyadh med et advokatfirma, der repræsenterer Islamisk Stat.

Tekst af Mr. Jakel

Tegning: Gitte Skov

Efter angrebene på et spillested, et stadion og et antal cafeer i Paris i november har Politiken modtaget henvendelse fra den saudiske advokat Yafsal al-Amani, der hævder at repræsentere kalifatet i Raqqa. Man kritiserer Politiken for ukritisk at have skrevet om cafeer, restauranter og fodboldkampe i en årrække og har meddelt, at man vil lægge sag an mod bladet i London, medmindre man modtager en undskyldning. 

Politiken har derfor besluttet at fremsætte en officiel undskyldning for udgivelsen af tillægget ‘I Byen’ hver fredag i en længere periode. Her har man i årevis skrevet om cafeer og restauranter og spillesteder. 

»Det er naturligvis provokerende over for muslimer at vi på den måde har propaganderet for en dekadent livsstil,« udtaler chefredaktøren. »Men ved at vi har fremsat en uforbeholden undskyldning, som også bliver sendt på al-Jazeera, er begge parter mødtes i et kompromis. For til gengæld beholder vi vores sportssider og kan fortsætte dækningen af begivenheder på forskellige stadioner. I den forstand har begge parter givet noget, og vi regner med, at vi på den måde kan bidrage til en afdramatisering af Vestens forhold til Islamisk Stat. Faktisk er vi ikke så lidt stolte af, at vi er den første vestlige avis, der er fremme i skoene.«

spørgsmålet om hvad der nu skal ske med det stofområde som ‘I Byen’ dækkede, lyder det: »Vi tror ikke Politikens læsere fremover vil savne dette stof, der alligevel primært var i bladet for at tiltrække annoncører og unge læsere, vi alligevel ikke har. Nu kan vi koncentrere os om vores kerneopgave, som jo er at bringe stof om tro og samfund og religion, herunder politik,« slutter chefredaktøren, der lige skal en tur i moskéen og mødes med nogle lærde, inden han rejser tilbage til København. 

© SPOT, Nikolaj Lang og Gitte Skov

Abonnér på nyhedsmail