Tegnere udsat for grovkornet satire

29. januar 2016 / SPOT 2, 2016

Tekst af Torben Wilhelmsen

Tegning: Ukendt tegner

En usædvanlig grov tegning er blevet delt på facebook og udstiller satiretegnere som gruppe. Tegnerne overvejer hvad der nu skal ske. Politikere afviser at kende til den.– Det er meget fornærmende, siger en satiretegner i en fortrolig samtale.

Og at vi bliver udstillet som en gruppe, gør det kun værre. Husk på at der også er nogle tegnere som kun tegner nisser og glade køer på marken. Den der har tegnet denne tegning, har naturligvis lov til at tegne, men den er jo grotesk forsimplet, det er ulækkert og barnagtigt.

Satiretegnere er kendt og nogle steder også frygtet for udstille autoriteter og klæde magthavere af, udstyre dem med pik og patter og bade dem i lort. Men det er i følge satiretegneren aldrig personligt. Denne tegning er derimod tydeligvis lavet direkte for at skade tegnerne, og tegnestilen er en latterliggørelse af satiretegnernes håndværk.

Hvordan har du det så lige nu, kan du sætte nogle ord på?

Ja, men det hele føles meget, meget svært at sætte ord på. Jeg er så rystet at jeg endog har svært ved at slå en streg lige, og i morges kom jeg til at knække min blyant. Jeg ved ikke hvordan jeg skal komme videre.

Hvad skal der så nu ske? Hvordan skal du så komme videre nu?

Ja, men det hele føles meget, meget svært…

…at komme videre?

– …!

Blandt journalisterne på Christiansborg verserer der ubekræftede rygter om ophavsmanden. Ingen politikere vil dog kommentere sagen, og både Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen fløjter uskyldigt og kigger bort når de bliver spurgt om de kender noget til tegningen.

Tegningen er blevet fordømt verden over, og den facebookside som angiveligt bragte tegningen, er blevet lukket af facebook. Den ukendte tegner har, trods utallige opfordringer til at stå frem, valgt at forblive ukendt.

© SPOT, Torben Wilhelmsen og Ukendt tegner

Abonnér på nyhedsmail