SPOT faktatjek: Hillary Clinton – et spor af løgne

9. september 2016 / SPOT 13, 2016 / Verden håber og hepper på Hillary, medmindre selvfølgelig man er Putin eller amerikansk redneck, men hvem er hun?

Tekst af Niels Ivar Larsen

Tegning: Brady Izquierdo

Er Hillary Clintan en establishmentfigur drevet af personlig ambition snarere end af politiske idealer? Givet-vis? En systembevarer og en kynisk spiller, en teknokrat med kompetence og overblik? Utvivlsomt. En manipulator, der vil sige hvad som helst som kan fremme hendes viden om besungne glasloftsgennembrud og videre vej mod klodens mest magtfulde embede. Ja, desværre. 

USA’s politiske system er dysfunktionelt og nødlidende – anderledes kan der ikke konkluderes, når amerikanerne er efterladt med et valg mellem to personer, for hvem instrumentalisering af løgn er blevet en integreret del af personligheden. Her følger et udsnit af de løgne, der har markeret Hillary Clintons karriere og som burde indbringe hende Pinocchio-prisen:

1992. Det er ikke sandt, at min mand har været mig utro (med cabaretsangerinden Gennifer Flowers, der fremlagde båndoptagelser med amourøse beskeder fra Bill).

1995. Min mor har opkaldt mig efter Edmund Hillary, der blev den første til at bestige Mount Everest. (Nej, Hillary Clinton er født i 1947, bestigningen af verdens højeste bjerg skete i 1953.)

2008. Jeg blev beskudt af snigskytteild i Bosnien i 1990’erne. (Påstanden er siden dementeret, da ingen kunne bakke den op.)

2012. Angrebet mod USA’s am-bassade i Benghazi kom, fordi vrede muslimske masser var blevet ophidsede over YouTube-

videoen, The Innocence of Mus-lims. (Nej, det var et nøje planlagt terrorangreb, der fandt sted på årsdagen for 11. september og ambassaden var elendigt beskyttet.)

2015.  Alle mine bedsteforældre kom til USA som immigranter. (Det gjorde kun hendes farfar.)

1994 og 2015. Jeg søgte ind i marinen, men min ansøgning blev afvist. (Ingen dokumentation, og den 27-årige Hillary var i 1975 fredsaktivist og imod Vietnamkrigen.)

2015. Jeg overtrådte ikke nogen regler, da jeg oprettede min egen e-mailserver. (En forbundsstatslig dommer nåede den modsatte konklusion.)

© SPOT, Niels Ivar Larsen og Brady Izquierdo

Abonnér på nyhedsmail