KUs motto ‘Ørnen skuer det himmelske lys’ ændres til ‘Børn skuer den himmelske krænkelse’

25. september 2018 / SPOT 11, 2018 / Et overraskende - selv for Spot - eksklusivt interview med KUs rektor Wegener.

Tekst af Katja Kvaale

Siden Københavns Universitets grundlæggelse i 1479 har landets ældste og største universitet haft et latinsk motto angående et stort alvorligt fjerkræ, som skuer himmelsk lys, der symboliserer viden og oplysning. Totalt old school og heldigvis snart slut, for til universitetets kommende årsfest i november bliver det forældede motto på hovedbygningen på Frue Plads skiftet ud med et nyt og mere relevant, kan en stolt og relativt nytiltrådt rektor, Henrik C. Wegener, oplyse. »Rektoratet finder, at ‘børn skuer den himmelske krænkelse’ er langt mere i tråd med tiden. Viden og oplysning er både altmodisch og selvhøjtideligt, mens krænkelse er det nye sort,« ivrer Wegener, som nu har nedsat en tvær-fakultær task force for at få bugt med den tusindårige tradition for at drive gensidigt gæk med hinanden og lave spas og satire på universitetet. Såfremt blot én studerende er imod det, er det slut med spas og løjer, da det kan fremkalde himmelsk lidelse i et krænkelsesparat sind, som fra og med nu regnes for vægtigere end de anderledes krænkelsesimprægnerede sind, som samtlige øvrige studenter besidder. At det er lykkedes for kun tre ud af 38.500 KU studerende på højeste niveau, i rektoratet, at ’surmuleforhandle’ – det er den argumentationsform, hvor sure miner anvendes i stedet for argumenter – sig frem til en parallelimport af amerikansk campuskultur siger ikke så lidt om, hvor vigtig en valuta krænkelse er blevet. 

For hvis man ikke hjemmefra gennem forældrenes opdragelse er blevet udrustet med humor, selvironi, immunitet over for satire og almindelig social begavelse – som er de håbløst gammeldags menneskelige egenskaber, der i praktiseret form i social interaktion helt siden istiden har udfordret og justeret magtasymmetrier, sociale roller og positioner og andre mellemværender mellem mennesker i legende form – så må de forbydes ved subjektiv lov, og her er KU helt på forkant med udviklingen, bedyrer rektor Wegener stolt. 

Subjektiv lov’ vil sige, at det alene er den pågældende krænkelsesparate student, hvis identitet afhænger 100% af at blive forulempet i helt egen subjektiv erfaring, der afgør, om en krænkelse har fundet sted. Det paradigmeskift åbner ballet for en uerkendt stor mængde muligheder, mener rektor; vi har kun set begyndelsen på det. KU starter i det små med at forbyde tusindårige spas og løjer ved universitetsfesterne, hvor børn jævnt hen skuer den himmelske lidelse, men der er et stort udviklingspotentiale i det nye paradigme, hvor vi på sigt har tillid til, at muslimske studerende vil forbyde John Stuart Mills religionskritik, kvindelige studerende vil forbyde mandlige tænkere i curriculum, afrikanere vil forbyde ikke-afrikanske tænkere og den slags. 

»Vi tager det krænkelsessag for krænkelsessag, og har store forventninger til det subjektive minoritetssurmuleri. Det er rigtig smart,« siger Wegner, »for ved at gå fra tilstræbt objektivitet til en subjektiv verdensforståelse og et subjektivt sandhedsbegreb sparer vi en masse rationalitet, fornuft og ulidelig leflen for videnskab og oplysningens principper. Der er absolut ingen grund til, at en 32tedels amagerhollænder skal finde sig i, at en rusvejleder møder op i spidssnudede træsko til ruskurset, hvis vedkommende student kan få en god krænkelsesoplevelse ud af det,« siger rektor, og fortsætter: »Hvis de pedel- og arbejdsmandsagtige mænd i blåt Kansastøj, som huserer i et parallelunivers i universitetets kældre, har en kalender med storbarmede blondiner hængende i deres varmestue, vil jeg da på det varmeste opfordre forbitrede KUA-feminister til at proaktivt opsøge dem, sparke døren ind til deres heteronormative og turbosexistiske helligsted og få et orgasmeagtig krænkelsesoplevelse ud af det,« siger Wegner til SPOT. »Det er også en god idé at slå til med det samme, man ser en blackfacet person i stereotypisk klædedragt, for man skal være et skarn ikke at udnytte og konvertere den studerende majoritets legende satire til sin egen krænkelsesfest.« Dog vil rektor Wegener lige diskret minde om, at der faktisk forefindes mennesker med ægte sorte ansigter, ikke blackface, som er stereotypisk klædt på KU: »Inden man gør anskrig om minstrel shows i USA’s 1920ere og racistiske Tivoli-udstillinger, skal man lige huske, at mange af vores rengøringsmedarbejdere, som er stereotypisk klædt i kitler, er afrikanere,« slutter Wegener.

© SPOT og Katja Kvaale

Krænkelse

Abonnér på nyhedsmail